Waterstof tanken bij Green Planet Pesse

Green Planet timmert hard aan de weg om als eerste tankstation in Nederland groene waterstof aan te bieden voor personenauto’s, trucks en autobussen.
Het multifuel tankstation aan de A28 bij Pesse is betrokken bij het unieke en innovatieve samenwerkingsproject ‘TSO 2020’ met onder andere de Gasunie New Energy, TenneT, New Energy Coalition, EnergyStock, Shell en de TU Delft die het tanken van waterstof mogelijk maken.

Produceren van groene waterstof

Groene waterstof wordt geproduceerd door water met elektriciteit te splitsen in waterstof en zuurstof (elektrolyse). Het proces start in dit geval op de Noordzee, waar duurzame elektriciteit wordt opgewekt door windmolens. Aan de wal wordt de elektriciteit via het hoogspanningsnet van Tennet vervoerd naar de Aardgasbuffer Zuidwending van EnergyStock. Hier wordt de windenergie omgezet in groene waterstof en opgeslagen in trailers waarmee het naar Pesse wordt vervoerd. Op deze manier wordt het opslaan van waterstof in tanken mogelijk gemaakt.

Waterstof tanken wordt een belangrijke begrip binnen de schone brandstof in onze toekomstige, duurzame energievoorziening. Het kan namelijk worden ingezet als vervanger van traditionele brandstoffen in onder andere industrie, verwarming en mobiliteit/vervoer.

In deze laatste categorie dient nog engineering en ervaring opgedaan te worden om te komen tot een innovatieve en klantvriendelijke tankfaciliteit. Green Planet, met de missie ‘today for tomorrow’, voorziet in deze mogelijkheid. ‘We zien het als een geweldige kans om onze bijdrage te leveren aan verdere verduurzaming en verschoning van de mobiliteitsector’, aldus Edward Doorten, ondernemer en initiatiefnemer van het Green Planet project.

Voordelen van Waterstof

Rijden op waterstof biedt enorme voordelen.
Hier vijf voordelen op een rij:

 • Schone productie

Voor de waterstofproductie wordt water met energie uit natuurlijke bronnen omgezet in waterstof en zuurstof. In de vorm van waterstof kan een energieoverschot op relatief eenvoudige wijze worden opgeslagen en gedistribueerd. Omdat er gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen zoals wind en zon, kent de productie geen nadelige emissies. Dit maakt de productie van waterstof bijna emissieloos.

 • Waterstof uit eigen land 

Waterstof wordt gemaakt uit water, dat altijd voorhanden is. Aangezien we waterstof in eigen land kunnen produceren, worden we minder afhankelijk van buitenlandse olie- en gaslevering.

 • Uitstoot

Auto’s die op waterstof rijden, hebben geen schadelijke uitstoot. Alleen de waterdamp komt uit de uitlaat. Er is daardoor geen CO2-uitstoot, geen stankoverlast en geen verdere luchtvervuiling, en dat is natuurlijk erg positief.

 • Snel tanken

Auto’s die op waterstof rijden, kunnen snel tanken. In zo’n drie minuten is de tank van een personenauto gevuld. Dit is vergelijkbaar met het huidige benzine- en dieseltanken.

 • Grote actieradius

Rijden op waterstof geeft de automobilist een grote actieradius. Op één tank kan een auto zo’n 600 km rijden.

Green Planet heeft eind 2013 een ultramodern multifuel tankstation in Pesse (A28, Drenthe) geopend en richt zich naast de traditionele brandstoffen op een het aanbod van meer duurzame en schone brandstoffen. Waterstof is daarbij een onmisbare aanvulling.

Edward: ‘Sinds 2013 hebben wij veel ervaring opgedaan met het implementeren van nieuwe brandstoffen. Wij zetten onze ervaringen graag in om waterstof betaalbaar en beschikbaar te maken voor personenauto’s, autobussen en trucks. We kijken hierbij verder dan alleen naar de brandstof, we willen namelijk ook oplossingen bieden op het gebied van aanschaf, onderhoud, leasing en het ontzorgen van de wagenparkbeheerder. Samenwerking met vele andere partijen en geïnteresseerde wagenparkbeheerders is een absolute must.’

Rijden op waterstof

Edward legt graag meer uit: ‘Om waterstof te tanken zult u naar een waterstofstation moeten gaan. Door onze centrale ligging in de Drentse Pesse nabij Hoogeveen en in samenhang met de 600km actieradius van een waterstof auto hebben wij hiermee bereik in heel Nederland’

De komende jaren gaat er veel veranderen in de wereld van waterstof. Omdat dit een ecologisch verantwoorde manier is om bij te dragen aan de mobiliteit/vervoer sector doen wij hier graag aan mee. Net zoals de elektrische auto helpt de waterstof auto om fossiele brandstof emissie te verminderen.

Verbruik en uitstoot

Met het verbruik van 12,5g per kilometer blijft de CO2 uitstoot nihil. Dit houd in dat u op een kilo waterstof zo’n 80km kunt rijden. Ook kunt u op heel veel plekken in Nederland waterstof tanken. Denk aan belangrijke centrale punten zoals Helmond, Delfzijl, Rhoon, Arnhem en Den Haag. Tevens liggen er plannen klaar voor waterstoftankstations in Amsterdam, Breda, Rotterdam Airport, Schiphol, en Utrecht.

Er rijden momenteel zo’n 200 waterstofauto’s in Nederland. Dit zijn echte koplopers en de ambassadeurs van het nieuwe ecologisch verantwoorde morgen.

Ook worden steeds meer waterstofauto’s geproduceerd. Kijk bijvoorbeeld naar de Toyota Mirai. De Toyota Mirai is ’s werelds eerste ‘Fuel Cell’ sedan. Door in de brandstofcel-stack waterstofgas naar elektriciteit om te zetten, produceert de Mirai slechts waterdamp.

Op een volle tank komt de Toyota Mirai ongeveer 600 kilometer ver. Dit is vergelijkbaar met een benzineauto. De Hyundai Nexo is met de Toyota Mirai te vergelijken op basis van ‘Fuel Cell’ technologie. Wel is dit een SUV die elektrisch- en waterstof rijden hand in hand laat gaan. De Hyundai Nexo heeft een actieradius van 665km. Dit maakt rijden en waterstof tanken door heel Nederland geen enkel probleem. Hyundai en Toyota zijn momenteel de koplopers en ook de enige verkrijgbare auto’s die als waterstofauto bestempeld kunnen worden.

Waterstof in het buitenland

In België ligt er zo’n 613 km aan waterstofleiding onder de grond. Echter hebben ze daar nog niet zo veel tankstations waar echt waterstof tanken mogelijk is. Er zijn momenteel namelijk nog maar drie waterstoftankstations geopend in België.

Duitsland is echter wel koploper op het gebied van waterstofauto’s- en tankstations. In 2020 hebben zij hun 100ste groene waterstof station geopend die waterstof tanken mogelijk maakt. Daarnaast zijn alle belangrijke verbindingswegen zijn voorzien van waterstoftankstations. Zo’n waterstofstation kan gemiddeld 50 waterstof auto’s per dag bedienen.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de wereld van waterstof door te abonneren op onze nieuwsbrief.

Tanken van waterstof

Een waterstofstation is een tankstation waar waterstof getankt kan worden. Waterstof wordt op dat moment gebruikt als brandstof door waterstofauto’s. Bij de verbranding van waterstof komt geen koolstofdioxide of andere schadelijke stoffen vrij.

Waterstof kan op twee manieren aangeboden worden:

 • Gekoeld en dus vloeibaar
 • Onder hoge druk 250, 350 of 700 bar

Veiligheid waterstof

Hoe veilig is waterstof nou? Het gebruik van energie heeft altijd veiligheidsrisico’s. De manier waarop we nu omgaan met elektriciteit, benzine en andere stoffen laat zien dat we veiligheidsrisico’s goed in de hand kunnen houden. Waterstof tanken is in principe niet gevaarlijker dan de huidige gekende brandstoffen. Indien u meer informatie wilt over waterstof en veiligheid kunt u hier klikken. Hier staat meer informatie over alle do’s en dont’s.

 • Personenauto
 • Ja
 • Ja
 • Niet van toepassing
 • Ja